För dig som hanterar ett dödsbo i Stockholm kommer här lite nyttig information om dödsbon rent generellt och saker som man ska tänka på när någon närstående har avlidit. När man pratar om dödsbo så menar man kvarlåtenskapen efter en avliden person. Men vad inkluderar man egentligen i ett dödsbo?
När en person har avlidit så innebär det ofta ett tungt sorgearbete. Samtidigt finns det många praktiska saker som man behöver hantera, vilket kan vara extrem jobbigt. Ett dödsbo ska ju upprättas och gås igenom, samtidigt som man ska göra upp om eventuellt arv, osv.
Vem tar hand om dödsbo i Stockholm?
I en jobbig stund av sorg kan det vara en stor avlastning att låta någon annan sköta arbetet med dödsboet. En praktisk detalj som kan vara jobbig är själva tömningen av dödsboet. En avliden person lämnar kanske jordelivet helt oplanerat och hemmet är således fullt av personliga tillhörigheter, möbler, värdesaker, med mera. Som anhörig kan det kännas som att man inkräktar på den personliga integriteten genom att man går och plockar i dessa saker.
Då kan det vara skönt att anlita en firma som utför själva dödsbotömningen åt en. Det här kan utföras på många olika sätt. Beroende på hur stort värde föremålen i dödsboet har, kan firman betala dig för dödsboet. Finns det ingenting av värde, behöver man istället betala för tjänsten.
Man kan också komma överens med firman som utför dödsbotömningen, att man ska magasinera delar av dödsboet. I Stockholm finns den här tjänsten att beställa. Då görs det en noggrann uppteckning av alla föremål och allt paketeras i lådor. Sedan kan man också få städning av huset eller lägenheten, samt en upprustning av trädgården. Det här är extra fördelaktigt om man även ska sälja själva bostaden.
Hur definierar man ett dödsbo i Stockholm
Ett dödsbo definieras på samma sätt i Stockholm som i övriga Sverige. Dödsboet är en juridisk person, vilket är att jämföra med ett företag eller en person. Det innebär att en bouppteckning ska upprättas som en balansräkning där man går igenom alla tillgångar och skulder. Det som blir över är det som närstående sedan får ärva.
Kostnader som uppstår i samband med begravning tas också upp som en kostnad i dödsboet och det är alltså härifrån som pengarna först och främst ska tas. Om man som anhörig har kostnader i samband med arbetet med dödsboet, så ska pengar för detta tas från dödsboet.