Att välja catering

Catering innebär, i korthet, att någon annan har lagat maten och levererar den hem till er, eller till en hyrd lokal. Det är en vanlig lösning i samband med fester av olika slag, när det finns mycket annat som pockar på uppmärksamheten.

Catering är smidigt i följande situationer:

  • När du ska ha en stor mottagning. Exempel på fester där catering passar bra är studentmottagningar, bröllop, disputationsfester och liknande.
  • När du ska bjuda människor med “knepiga” allergier eller kosthållningar. Det finns cateringfirmor som är specialiserade på vegansk festmat, koshermat, halal och mycket annat. De vet också vilka allergener som finns, och hur man ska undvika dem.
  • När ni vill koncentrera er på något annat än maten, exempelvis vid en temafest med många lekar och tävlingar. Eller så kanske ni helt enkelt vill lägga extra mycket krut på dukningen och stämningen.
  • När det är många som ska äta, och det inte finns möjligheter att laga mat. Arbetar du på en skola där köket renoveras? Ska ni arrangera ett scoutläger och funderar på hur ni ska lösa matlagningen när eldningsförbud har utfärdats? Catering kan vara lösningen, i båda fallen.

Att catering i många lägen är enkelt och bekvämt innebär dock inte att det kan beställas helt utan planering. Tvärtom är det några saker ni måste ha tänkt igenom innan ni beställer catering.

Att tänka på innan ni beställer catering

Festlig dukning
När man väljer catering kan man fokusera på stämning och dukning
  1. Ska ni servera varm eller kall mat? Kall mat har en stor fördel, och det är att den inte kan kallna. Av denna anledning är det absolut vanligast med kalla rätter inom catering. Vintertid är det dock mycket uppskattat att bjuda på varm mat, och det gör också att tillställningen känns festligare. Även om det finns bra lösningar för att hålla maten varm passar varm cateringmat bäst för ett mindre antal gäster. 
  2. Tajming är alltid viktigt, och extra viktigt när det kommer till mat. När ska ni äta, och hur långt innan måste maten levereras? Bor ni i en storstad kan trafiken ställa till det, och det är viktigt att ta höjd för detta. Det kan vara smart att utse en person som har kontinuerlig kontakt med cateringfirman, och tar emot maten när den levereras.
  3. Finns det allergiker, veganer eller muslimer i sällskapet? Ta reda på i god tid om vissa av gästerna inte äter vissa livsmedel. Cateringfirmorna har kompetens att ta fram en meny som passar alla, men för detta krävs att de får veta vad de har att ta hänsyn till, och att de får veta detta i tid. Tänk också på att nötter måste undvikas helt och hållet, om någon av gästerna är nötallergiker.
  4. Ska ni servera alkohol? Cateringfirman måste ha alkoholtillstånd för att kunna sköta den här biten, men det finns inget hinder mot att servera gästerna alkohol på en privat tillställning. Därför kan det vara enklast att sköta inköpen av alkohol själv. Kanske kan cateringfirman tipsa om vilka drycker som passar, i annat fall har Systembolagets personal stor kompetens på detta område.
  5. Portionerna som cateringfirman levererar är nästan alltid rejält tilltagna, vilket innebär att det blir mat över. Vad ska ni göra med den? Se till att ni har en plan redan i förväg för vad ni ska göra med överbliven mat, och att det finns plats i kylen och frysen. Vissa firmor har samarbeten med välgörenhetsorganisationer, som kan ta emot överbliven mat. Kolla upp detta i förväg.
  6. Måste firman komma tillbaka för att hämta någonting, exempelvis uppläggningsfat eller porslin? Detta kostar i de flesta fall extra, och det är av denna anledning som många väljer att få cateringmaten levererad på engångsfat.