Alla som äger en fastighet behöver göra en stamspolning med jämna mellanrum. Men den som har en cateringfirma, eller som ofta beställer catering, kan behöva göra det oftare än den genomsnittliga fastighetsägaren. 

Om du äger en fastighet bör du göra en stamspolning ungefär vart femte år. Detta kan du läsa på sajten https://stamspolning-stockholm.se/. Men om du arbetar med livsmedel hemma – du kanske exempelvis driver en cateringfirma – bör du göra detta oftare, kanske rent av varje år. 

Så sköter du om stammarna

De flesta av oss vet att vi inte ska skölja ned fett och matrester i vasken. Samtidigt vet vi att detta sker. Och ju mer livsmedel man hanterar, desto mer kommer att spolas ned, vare sig man vill eller inte. Allra värst är mjöl och fett, vilket Expressen skriver om.

I vissa kommuner delar reningsverken ut trattar som kan skruvas fast på PET-flaskor. Istället för att hälla ned olja och annat flytande fett i vasken uppmanas de boende att hälla det i flaskan istället, och sedan slänga flaskan i soporna (väl försluten) eller lämna in den på en miljöstation. Se bara till att oljan har svalnat först.

Om du bor i en kommun där man inte delar ut trattar kan du köpa en billig tratt och hälla av använt fett i en PET-flaska eller tetra med skruvkork. Men låt inte detta ersätta den regelbundna stamspolningen. 

Hår går en stamspolning till?

Vid en stamspolning spolas avloppsstammarna igenom med varmt vatten under högt tryck, vilket löser upp proppar av olika slag. En stamspolning gör att rören håller längre, och också att vattnet flödar bättre i rören. Därför har efterfrågan på stamspolning ökat bland bostadsrättsföreningar de senaste åren. 

När stamspolningen utförs i en fastighet med lägenheter börjar man nedifrån, och arbetar sig uppåt. Anledningen till detta är enkel: det finns oftast mest avlagringar längst ned i huset.